AMD prezinta noua serie de procesoare Ryzen. Mai performante, mai economice si mai ieftine fata de procesoarele Intel!
15749
post-template-default,single,single-post,postid-15749,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.7.1,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

AMD prezinta noua serie de procesoare Ryzen. Mai performante, mai economice si mai ieftine fata de procesoarele Intel!

AMD a prezentat in data de 16.12.2016 noua serie de procesoare numita Ryzen. Ce ne promite AMD? E simplu. Consum mic de energie, performante peste Intel, pret imbatabil.

Procesorul prezentat are 8 nuclee și 16 threaduri , rulează la 3,4 GHz (fara boost), memorie Cache  (20MB) 4MB L2 și 16MB L3, TDP  95W.

Acest nou procesor va folosi noul socketul AM4 cu DDR4, PCIe 3.0, USB 3.1 Gen2, NVMe și SATA Express. Nucleul care sta la baza acestui procesor se numeste “Zen” iar brandul ce se va regasi pe toata gama de produse desktop și laptop poarta numele de Ryzen™.  In testele sintetice  Blender, Handbrake și ZBrush,  a reusit sa fie mai rapid cu 1-3 secunde decat un Intel Core i7-6900K.

Mai mult acest procesor dispune de noul set de tehnologi numit SenseMI, ce este un factor decisiv pentru cresterile de performanțe, cu peste 40% mai multe instrucțiuni per clock-uri, ce au la bază 5 componente:

Pure Power peste 100 de senzori integrați, la o sensibilitate miliwatt, și un singur nivel pentru pragul de temperatură asigură valori optime pentru voltaj, frecvență și mod de operare cu un consum minim de energie;

Precision Boostunitate logică inteligentă ce monitorizează senzorii integrați pentru a optimiza vitezele de ceas, în pași incrementali de 25MHz, de până la o mie de ori pe secundă;

Extended Frequency Range (XFR)atunci cand sistemul observă adaugarea unei capacități extinse de răcire, XFR crește valoarea Precision Boost pentru a oferi performanțe mai mari;

Neural Net Predictiono rețea neuronală de inteligenta artificiala care invata un algoritm de predicție pentru diverse aplicații și modul lor de funcționare;

Smart Prefetchalgoritm sofisticat pentru învățare ce urmărește comportamentul aplicațiilor pentru a anticipa și pregăti anumite date în avans.

Aceste tehnologi lucreaza impreuna overclockand unul sau mai multe nuclee, cand temperatura si cunsumul de energie permit acest lucru. Practic acest procesor vine deblocat pentru overclock din fabrica si va creste automat frecenta daca sistemul tau are o racire eficienta.

Demo-uri Blender și Handbrake au demonstrat faptul ca noile procesoare AMD Ryzen pot egala si chiar depași un Intel Core i7 6900K – similar 8-core, 16- thread – in multe sarcini de lucru complexe. Procesorul de 140-watt TDP Intel Core i7 6900K a rulat la frecvențe standard dar si in modul boost contra procesorului de 95-watt TDP Ryzen la 3.4GHz fara boost. In plus, procesorul tactat la 3.4 GHz, Ryzen, a demonstrat o putere de calcul mai mare decat a unui Core i7 6900K în Battlefield™ 1 la rezoluție 4K, folosind o placa grafica Nvidia Titan.

Asa ca in curand procesoarele AMD vor intra serios pe piata iar Intel va avea in sfarsit un concurent adevarat iar pe noi acest lucru nu poate decat sa ne bucure. Concurenta naste diversitate si preturi finale excelente pentru utilizatorul final.

Acest procesor va aparea in primul semestru al acestei luni (ianuarie 2017).

Bonus:

La acest eveniment AMD a fost prezent si un sistem cu noua placa video VEGA 10, care aparent bate un GTX 1080 in rezolutie 4K cat si in VR. Ca test au ales jocul DOOM, care rula in rezolutie 4K la peste 70FPS (cu FreeSync). Din pacate aceasta placa video inca este departe de lansare, cipul VEGA mai intai o sa apara in servere si statii de lucru profesionale.
Mai jos evenimentul complet: