18 Sep Cum alegem monitorul perfect? Ce tip de panou sa aleg: IPS, TN, sau VA? Ce sunt Freesync si G-sync?
O intrebare aparent usoara nu?
Multi dintre noi ne raportam doar la cateva repere si anume la dimensiunea ecranului, rezolutia maxima suportata, tipuri de conexini/porturi si cam atat!
Dar pentru a atinge performanta maxima dintre sistem si monitor trebuie sa luam in calcul elementele de mai jos:
- Timpul de raspuns
- Luminozitate
- Refresh Rate
- Daca dispune de tehnologia Freesync sau G-sync
Inainte de a achizitiona un monitor e foarte important ca acesta sa raspunda la urmatoarele intrebari.
- Pentru ce tip de activitate il voi folosi?
- Il voi folosi in sistem de Gaming?
- Ma voi uita la filme frecvent?
- Il voi folosi strict pentru activitati office?
- Il voi folosi pentru activitati de editare/productie?
- Vreau cate putin din toate..ma voi juca, ma voi uita la filme, voi edita clipuri/imagini!
Sa facem totul mai clar: exista 4 tipuri de activitati: Office / Grafica & Productie / Gaming / Cate putin din fiecare (Multimedia)
In momentul acesta pe piata exista 3 tipuri de panou: TN (twisted nematic) | IPS (in-plane switching) | VA (vertical alignment)
In cele ce urmeaza vom lua pe rand fiecare activitate si iti vom recomanda specificatiile monitorului ideal!
Activitati Office
Un monitor cuprins intre 21.5″ – 24″ cu rezolutie Full HD si Panel IPS, timp de raspuns: (nu este important de obicei 5ms/6ms e perfect), rata de refresh 60/75 Hz, sa dispuna de boxe, conectat pe port HDMI sau DVI – aceasta tehnologie IPS are unghiuri de vizibilitate foarte mari, luminozitate excelenta, culori naturale, nu oboseste si nu “streseaza” ochiul avand in vedere faptul ca veti petrece foarte mult timp in fata acestuia.Monitoarele cu tehnologie IPS beneficiaza de un alb curat, si au capacitatea de a reduce la 0 efectul de blue-light foarte nociv pentru ochi.
Activitati de productie/ Grafica
Aici avem nevoie de dimensiuni mari ale monitorului, minim 27″ recomandat 32″/34″/38″ , Panel IPS, rezolutie minima 2K (2560 x 1440 pixeli), Luminozitate de minim: 300 cd/mp (cu cat mai mare cu atat mai bine), timpul de raspuns nu este important (5/6ms), sa dispuna de montare tip VESA, sa aiba funcii: inclinare, Swivel, Pivot, Reglaj pe inaltime. Iar daca dispuneti de fonduri e foarte bine sa cautati un monitor care sa aiba si tehnologia HDR, va va ajuta enorm sa identificati mai bine detaliile din zonele intunecate ale proiectului.
Activitati de Gaming
Aici lucrurile devin putin mai complexe! Sa o luam pe rand. Configuratia minima pentru o experienta ok..ar fi urmatoarea:
Dimenisuni de minim 24″ panou Obligatoriu TN pentru timpul de raspuns mic si nr Hz cat mai mare (vom vedea mai jos cateva exemple), luminozitate 300 cd/mp, timp de raspuns: 1ms GTG , Refresh Rate: min.75 Hz, functii precum Flicker Free & Blue Light Reducer incluse si tehnologii precum Freesync sau G-sync.
1. Sa detaliem un pic de ce e important timpul de raspuns:
– Se refera la viteza cu care un pixel trece din starea de aprins in stins si iar în aprins. Cei mai multi producatori testeaza aceast standard pe nuante de gri (Gray to Gray = GTG) deoarece pe acest tip de nuanta de obtine cel mai mic timp de raspuns. Cu cat mai mic cu atat mai eficient pentru Gaming.
2. Sa detaliem un pic de ce e importanta Rata refresh (se masoara in Hz)
– Cu cat rata de refresh e mai mare cu atat monitorul tau va afisa aceste carde in interval de 1s. Monitoarele cu rata de refresh mare sunt sensibil mai scumpe fata de celelalte. Sa iti spun daca se merita o rata de refersh mare. Clar ca se merita!
DAR sa intelegi mai bine luam un exemplu. Rata de refresh (ex: 144Hz) e direct proportionala cu numarul de cadre pe secunda pe care il ai in joc (nr de FPS-uri)
EX-1: Daca joci GTA 5 si in acest joc ai 70 FPS iar monitorul tau are rata de refres de 75 Hz => Experienta este perfecta!
EX-2: Daca joci GTA 5 si in acest joc ai 100 de FPS iar monitorul tau are rata de refres de 75 Hz => Apare fenomenul de Screen tearing (adica de rupere a imagini/sacadare/ mai exact numarul de cadrele pe care le ofera placa video sunt mai mari decat nr de cadre pe care le poate afisa monitorul). Aceasta situatie este rezolvata de tehnologii precum Freesync sau G-sync.
3. De detaliem un pic ce inseamna Freesync sau G-sync!
– Aceste tehnologii fac acelasi lucru, mai exact sincronizeaza/limiteaza numarul de cadre pe secunda pe care le genereaza placa video in relatia cu monitorul! Aceasta tehnologie te ajuta extrem de mult in Gaming!
EX: Daca joci FIFA 17 – si in acest joc ai 200 FPS si monitorul tau are 144 Hz aceste tehnologii vor sincroniza 144 din cele 200 de cadre si le vei primi pe monitor pentru o experienta perfecta!
- Freesync = tehnologie proprietara a placilor video AMD (placa video AMD + Monitor cu Freesync)
- G-sync = tehnologie proprietara a placilor video nVidia (placa video nVidia + Monitor cu G-sync)
FOARTE IMPORTANT: Daca ai placa video nVidia trebuie sa cumperi monitor cu tehnologie G-sync Daca ai placa video AMD trebuie sa cumperi monitor cu tehnologie Freesync
*** Orice combinatie in afara regulei de mai sus este inutila iar tehnologiile G-sync sau Freesync nu functioneaza!
Activitati multimedia
Pentru acest tip de activitate recomandam cu caldura monitoarele Benq cu panel VA, rezolutii Full HD si dimensiuni de 22″-24″ sau mai mari. Panoul VA ofera unghiuri foare bune de vizualizare contrast mult mai bun decat in cazul IPS sau TN si un timp de raspuns perfect pentru acest tip de activitate.Puteti alege si un monitor cu panel IPS daca doriti ca reproducerea culorilor sa fie perfecta dar daca va veti uita intens la filme, va recomand panoul VA datarita contrastului excelent!
Asta e tot, sper sa va fie util acest articol iar in cazul in care aveti nelamuriri sau intrebari nu ezitati sa lasati comentarii sau sa ne trimiteti un e-mail folosind formularul de contact!